Välkommen till Jämtland & Härjedalen

Jämtland och Härjedalen är inte som någon annan plats i världen. Regionen har en unik flora och fauna och är känd för sin natur, passion för idrott och rekreation. Regionen är lokaliserade i de södra delarna av norra Sverige och har en befolkningsmängd på 129 000 invånare, varav 62 000 bor i Östersund.

Jämtland och Härjedalen är en aktiv regionen med kärlek för idrott och natur. Alpin skidåkning, längdskidåkning, skridskoåkning, skotersafari, hundspann, pimpelfiske och isklättring är några av de mest populära vinteraktiviteterna.

Regionen har en lång erfarenhet av internationella elittävlingar i alpin skidåkning, skidskytte och skridskoåkning. Till exempel hälls Alpine World Ski Championships i Åre både 2007 och 2019.

Den samiska kulturen, med sin egen historia och traditioner, har ett stort inflytande i regionen. I Jämtland finns tolv samebyar och omkring 44 000 renar.

Regionen är full av kulinariska innovatörer: prisvinnande bryggerier, gårdsmejerier, bagerier och charmiga restauranger. Inte undra på att UNESCO utsett Östersund till en av världens Creative Cities of Gastronomy.

Den högsta bergstoppen i regionen är Helags, som reser sig 1 797 meter över havet och har Sveriges sydligaste glaciär. Sonfjället i Härjedalen är regionens nationalpark, därtill finns omkring 50 naturreservat.

Storsjön ligger mitt i regionen är Sveriges femte största sjö. Sjön sägs vara hemvist för Storsjöodjuret. Odjuret omnämndes för första gången i en legend från 1635 och i dag finns det mer än 200 vittnesrapporter från 500 människor som påstår sig ha sett monstret. Det finns många utsiktsplatser runt sjön där det är möjligt att stanna och spana efter vad det än är som gömmer sig i vattnet.